Turbådsfiskeri er ofte madfiskeri.
Mange fisk er lig med mange gode frokost- og middagsoplevelser, hvor fantastiske historier ofte bliver mere fantastiske fra gang til gang. Og så er det ligegyldigt om torsken bliver lavet til gode hjemmelavede fiskefrikadeller som hele familien elsker, eller om det er sildene som bliver til marinerede sild, spegesild, kryddersild, gravad sild, karrysild, stegte sild i eddike, eller klassikeren røgede sild.
Måden at tilberede og servere sin fisk på er et kæmpe kapitel. Der er traditionelle og velkendte måder, og der er nye og spændende måder at tilberede sin fisk på. Mange tilberedningsmetoder er universelle for alle arter, mens andre kun kan bruges til få arter. Gravning er bedst til de fede fisk, som fx makrel og sild, mens det til sous vide er bedst at bruge mager fisk.
Med de mange forskellige arter og de mange forskellige tilberedningsmetoder, er der nok at forsøge sig med. Nogle elsker fisken rimmet eller råmarineret, eller måske helt rå og ubehandlet til sushi, mens andre bedst kan li’ fisken godt gennemrøget.
Inden tilberedningen har det meste fisk godt af en periode i en saltlage. Det gør man, for at udtrække vand fra kødet, så strukturen bliver mere fast. Afhængig af årstid og fiskens kondition varierer saltmængde og længde på periode, og ofte må man prøve sig lidt frem, for at finde den optimale dosering af salt og tid. Saltning er dog en smagssag, og ikke en forudsætning for et vellykket resultat.
Særligt torsk er i perioder udsat for angreb af marine rundorme. Parasitterne er almindeligt forekommende i danske farvande, og der findes forskellige varianter af orm. Torsk skal altid renses omhyggeligt, fryses i minimum 24 timer ved højest -20 ºC, eller tilberedes ved mindst 80 ºC i mindst 5 minutter. Andre parasitter som ikter og bændelorme forekommer også, og andre fisk end torsk kan også være angrebet af parasitterne.
Se mere om fisk og fiskevarer på fødevarestyrelsens hjemmeside her.