Håndtering


Ikke altid, men heldigvis er der ret ofte fangst til alle.

Når du mærker at der er bid, bringes fisken til vandoverfladen. Stykket fra overfladen, over rælingen og ned på dækket er den mest kritiske fase i hele fiskeriet, hvor mange fisk er mistet.

Er det en større torsk skal den gaffes. Det vil sige, at der skal sættes en gaf i fisken, så den kan komme sikkert på dækket. Det er en opgave som turbådens besætning eller fiskeguiden hjælper med.

Mindre torsk og stort set alle andre arter kan i et jævnt træk føres fra overfladen, over rælingen og ned på dækket. Er det sild som bliver hevet om bord, er det en fordel at holde forfanget over kurven til fangsten, og herfra tage fat i krogen og ryste silden af, så den falder ned i kurven. På den måde undgår man at blive svinet til med de mange løse skæl, og man kan hurtigt få sin agn og forfang ned til sildestimen igen.

Når fisken er kommet på dæk skal den afkroges og det vurderes hurtigt om fisken er over mindstemålet og skal med hjem, eller om den er under mindstemålet og skal genudsættes. Af og til har man fanget tilstrækkeligt med fisk, og selvom den er over mindstemålet vælger man et genudsætte den. Det skal gøres med det samme, så fisken ikke lider unødig overlast.

Hvis fisken skal hjemtages, skal den aflives med det samme. Det sker med et gok oven i hovedet på fisken, med en lille kølle kaldet en priest. Aflivningen kan også gøres med en “hjerneoperation” med en kniv med solidt blad – altså ikke en filétkniv med smidigt blad.

Comments are closed