De fisk som fanges og aflives er tænkt som fødevare, og skal opbevares som sådan.
Næst efter grøntsagerne i køkkenhaven er de fisk som du fanger, nogle af de reneste og mest friske fødevare som man kan få fat i. Og set ud fra fødevareperspektivet, er det specielt om sommeren bedst at fange sine fisk ved slutningen af fisketuren.
Er det vinter, tidligt forår eller sent efterår behøver man som regel ikke at tænke på, om fisken ligger for varmt. Men fra forsommeren til sensommeren kan det være meget godt at hælde en spand vand over dem en gang imellem. Er der en stikkende sol kan det være en god idé at dække fangsten over med en våd klud.
Når turen er ved at nå sin afslutning, skal du i gang med rensning af fisken. Nogle gange skal fisken tilberedes på en bestemt måde, og så skal den renses efter den givne plan.
For næsten alle fiskenes vedkommende skal indvoldene som minimum fjernes. Du kan også tage hovedet af, hvis du ikke skal lave suppe eller fond. Skal torsken dampes i fad, kan den tages med hjem som den er, mens andre gerne vil have trimmet fisken til benløse filletter, så den ligger klar til at blive paneret, smørstegt eller måske grillet når man kommer hjem.
Hvis du fx ønsker at lave saltsild til julefrokosten, skal de bevares hele, med indvolde, skæl og så meget slim på som muligt. Hvis du omvendt skal bruge sildene til stegning, kan du lige så godt lave dem til fileter med det samme. Så har du ikke det at bøvle med, når du kommer hjem.
Fiskeguiden er behjælpelig med at vise de forskellige måder at rense og trimme fisken, så den passer til den måde den skal tilberedes.
Om bord på turbåden sørger guiden for at du kan emballere din fangst. Men hvis du skulle være så heldig at fange noget, så hav gerne en balje, spand eller plastikkasse med til hjemtransporten i bilen.