Hvordan står det egentlig til med trivslen? Trives du med det du gør, der hvor du er og på nuværende tidspunkt? Trives du med de mennesker du omgås, i din familie, på arbejdet og i fritiden i øvrigt?
At trives opfattes individuelt, og er forskelligt fra person til person, men Den Danske Ordbog beskriver ordet “trives” sådan her:
- At være i sund og god fysisk vækst, at udvikle sig godt.
- At føle sig godt tilpas, at finde sig godt til rette.
- At udfolde sig, at være i god udvikling.
Hvis vi er enige om at trivsel er godt, så har vi noget fælles at arbejde med. Trivsel kommer ikke af sig selv, og når vi har opnået trivsel, skal den plejes og holdes ved lige.
Vi befinder os godt i vores komfortzone, men vi har det faktisk bedst, når vi udfordres på kanten af denne komfortzone. Hele tiden prøver vi grænserne af, for hvor meget vi kan klare og yde. Nogle gang mislykkes vi – andre gange opnår vi stor succes. Alt sammen gør vi, som forskellige elementer for at opnår trivsel.
Nogle har behov for at træne meget for at opleve ruset af frigjorte endorfiner, mens andre har behov for at koble af under en ugentlig yogatime. Utallige undersøgelser har for længst vist, at ophold i naturen reducerer stress og stimulerer roen. Det vil sige, at vi trives bedre når vi færdes i naturen.
Det er god teamudvikling, en gang imellem at bringe medarbejderne ud på kanten af deres komfortzone. Invitere virksomhedens medarbejdere – dine mest værdifulde ressourcer – ud på en hyggelig fisketur. Uanset om i fanger noget eller ej, så bliver det en tur i kommer til at snakke om i lang tid fremover.
Hvad gør din organisation, for at fremme og bevare den sunde trivsel i virksomheden?